Computers zijn saai geworden

Door BdK9001 op vrijdag 24 mei 2013 10:13 - Reacties (19)
Categorie: Electronica en pc's, Views: 4.721

Hoewel ik van een dusdanig bouwjaar ben dat ik een groot deel van de pc ontwikkeling heb gemist, en ik ook pas op mijn 9e via mn stiefvader in aanraking ben gekomen met de magie van het tweaken, durf ik te beweren dat het bouwen en installeren/onderhouden van computers uitermate saai is geworden.

Waar je in de tijd van windows 95/98 nog met enige regelmaat moest aankloten met de IRQ's in bios en apparaatbeheer werd dat later automatisch 'onderhandeld' door het OS.

IRQ conflicten waren voor mn stiefvader een bron van ellende wanneer hij een nieuwe geluidskaart of videokaart (later zelfs 3D-bijzetkaart) installeerde, soms was het merkbaar door een simpel waarschuwingsvenster, maar vaak ook door een BSOD. Soms was de oplossing zo simpel als een van de kaarten in een ander PCI-slot duwen.

Ook drivers waren destijds nog een sprong in het diepe. Mn stiefvader was altijd op zoek naar betere performance en dus moesten en zouden er de nieuwste drivers geinstalleerd worden voor de 3D-kaart. Dit leidde er dan weer toe dat mn moeder chagrijnig werd omdat Midtown Madness ineens in een groen-gele waas gehuld werd.

Ook de 'eeuwige' defragmentatieduur kan ik me nog goed herinneren, Windows 95 en 98 waren vaak een hele dag bezig om een schijfje van een luttele 10GB te defraggen.

Ook het installeren van windows was vroeger nog 'spannend': "zouden alle apparaten herkend worden?", "Shit, de CD van de geluidskaart kwijt", conflicten tussen drivers van apparaten en hun dll's en vele malen rebooten voor alle hardware eindelijk geinstalleerd en werkend was.

Met windows XP werd het al stukken beter en werkte de meeste hardware out-of-the-box enigszins. 9 van de 10 keer wilde je alsnog de officiŽle drivers installeren om alle features goed te kunnen gebruiken. XP had wel een boel tweaking nodig om lekker vlotjes te lopen en gaf ook nog met enige regelmaat BSOD's om de kleinste dingen.

Tegenwoordig is het bouwen en installeren van een nieuwe pc kinderspel: je schuift alle hardware op hun plek. Het past maar op 1 manier, dus als je niet te gek doet kan het niet misgaan (behalve de power/resetbutton en de frontpanel LED's, dat blijft stom gefriemel). Stekker in het stopcontact, DVD/USB insteken 3x klikken, kwartiertje wachten et voila: Windows draait. En goede kans dat bijna alle hardware gewoon al werkt, en anders goed genoeg om mee te internetten en tekstverwerken.

Ook overclocken is tegenwoordig kinderspel, in het BIOS "AI-autotuner" of iets soortgelijks aanzetten en je bent er in principe al (ik weet dat alles handmatig instellen beter is, maar dit voorbeeld sluit goed aan bij het verhaal). En voor videokaarten kan je tegenwoordig ook kiezen uit een breed scala van tools om met een eenvoudige slider de clocks flink op te schroeven.

Enerzijds vind ik het heerlijk dat ik mn pc zo snel kan (her)installeren, maar ik mis de tijd wel dat je bij iedere stap goed op moest letten en nadenken en dat er met een beetje tweaken hier en daar met dezelfde hardware betere performance te halen was. Het trial-and-error spel met instellingen die konden resulteren in betere performance, of een manke pc, of soms ook gewoon niks deden.

Welke nostalgische dingen die zorgden dat computers vroeger 'magic boxes' waren missen jullie tegenwoordig?

Het verhaal is geschreven vanuit windows perspectief, maar de boodschap is ook van toepassing op linux

Smartphone en productiviteIt

Door BdK9001 op woensdag 20 februari 2013 20:25 - Reacties (6)
CategorieŽn: Electronica en pc's, Life etc., Views: 3.865

Smartphone
Ik ben inmiddels aan mijn derde smartphone, de illustere JiaYu G3. Een heerlijk toestel met een enorme batterijduur. Nu is een kale android nogal, ehm... kaal, dus heb ik - gelijk nadat ik eind januari het pakketje uit China in handen kreeg - het toestel voorzien van alle apps die ik ook op zijn voorganger - de ZTE Blade - had. Hieronder vallen uiteraard Whatsapp, Facebook (en bijbehorende Messenger), de ING-app, de Hi-app, dropbox en teletext.

Na het instellen van alle dingen die gesynchroniseerd moeten worden (agenda en mail) overgegaan op het uitproberen van leuke en/of handige apps. Uiteraard staat er een SNES-emulator op (GNES) zodat ik altijd een potje Super Mario kan spelen. Wanneer gebruik ik deze app, juist... hooguit 1x per week.

Een smartphone is natuurlijk een smartphone omdat hij zoveel meer kan dan een dumbphone of een featurephone. Het is dan ook zonde om een apparaat als de JiaYu enkel en alleen als communicator en 'dat zoeken we op'-apparaat te gebruiken.

Productiviteit
Omdat ik sinds half december hard mn best doe om effectiever met mn tijd om te gaan en dingen te stroomlijnen heb ik al een aantal tweaks toegepast op mn leven. De belangrijkste stap was om te gaan studeren in de universiteitsbibliotheek, om zo alle verleidingen die thuis op de loer liggen te slim af te zijn. Het enige wat ik nodig had was een dosis motivatie en een laptop die geen games bevatte. Zo gezegd, zo gedaan -> mijn tweede laptop keurig gestript van alle games en andere rommel.

Helaas leverde dit een klein praktisch probleem op: alle bestanden waar ik in de bieb aan werkte stonden alleen op die laptop, tenzij ik ze met de hand overzette - hetzij zia een usb-stick, hetzij via dropbox - op de andere laptop desktopvervanger. Dit moest uiteraard beter kunnen en dat kon het ook, dankzij een programma dat ik op de 'desktop' gebruikte om 100% zeker te zijn dat ik mn bachelorscriptie niet kwijt kon raken: PureSync.

De grap van PureSync is dat het twee of meer mappen met elkaar kan synchroniseren in een aantal door de gebruiker ingestelde situaties. Zo had ik bij mn scriptie ingesteld dat de map die mijn scriptie bevatte bij iedere bestandswijziging automatisch gesynched werd naar 2 andere mappen (op 2 verschillende schijven) en dropbox. Dit principe heb ik dan ook gebruikt om op een gemakkelijke manier bij al mn documenten te kunnen.

PureSync staat nu op allebei mn laptops en synchroniseert ieder uur en bij log-on de My Documents map met mn Dropbox map. Hierdoor heb ik overal waar ik internet heb toegang tot mn documenten en automatisch een backup doordat alles in 5-voud bestaat. Waarom niet rechtstreeks met Dropbox werken? En zei je nou echt in 5-voud?!

Ja, ik zei echt backup in 5-voud: ik heb namelijk al een aantal jaar geleden bedacht dat het een uitstekend idee is om documenten en dergelijke op een andere partitie/schijf te bewaren dan de systeempartitie. Het grootste voordeel is dat je geen documenten verliest bij een gedwongen herinstallatie. Al mn documenten zijn aanwezig op beide laptops, dus hier hebben we al 2-voud van data. Daarnaast staat alles op Dropbox, voila 3-voud. Tel daar nog de Dropbox-map (die wel op de systeempartitie staat) op beide laptops op en we hebben 5-voud.

Daarnaast draait er ook nog een maandelijkse backup naar mn externe schijf, hierdoor ben ik alleen alles kwijt wanneer er brand oid uitbreekt terwijl beide laptops thuis zijn en ik niet, ťn wanneer de Dropbox-servers verloren gaan.

Smartphone ťn Productiviteit
Maar goed, ik drijf af, backups zijn leuk, maar ik was over productiviteit aan het praten. De grote productiviteitsverhoging op de laptop is dus dat ik altijd bij mn documenten kan. Nu weer terug naar de smartphone, want daar hadden we het eerder al over.

Ik had al gezegd dat ik op de JiaYu ook Dropbox heb staan, waardoor ik ook daarmee toegang heb tot mn documenten en eventueel via KingSoft Office ook nog aan dingen kan werken. Nu werkt dat niet bijster chill en het is meer voor noodgevallen. Dus op naar de productiviteitsverhogende 'tweaks':

Apps
De ster van mijn collectie heb ik pas sinds vandaag en dat is GTasks, een lijstjes-app die synchroniseert met de tasks in je google-account. Je kan meerdere lijstjes maken en eventueel ook je agenda weer laten geven. Per item op een lijstje kan je een eindtijd/datum invoeren en ook aangeven of de taak herhaald moet worden per week/maand/jaar. Uiteraard beschikt deze app over de mogelijkheid om widgets te plaatsen, en per widget aan te geven welke lijstjes daarin weergegeven moeten worden. Ik hou het bij To-Do en Boodschappen

Daarnaast heb ik op mn homescreen Memo Widget. De naam zegt het al een widget die je in staat stelt om memo's op je desktop te plempen. Je kan allerlei fancy teksteffecten gebruiken, maar ik vind het vooral fijn dat je kan kiezen voor een transparante achtergrond, zodat de memo's mooi integreren.

Uiteraard heeft Dropbox zoals gezegd een plaatsje op de JiaYu, hier hoef ik verder niet zoveel over te zeggen lijkt me ;)

http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot_2013-02-20-19-39-24.png http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot_2013-02-20-19-40-14.png

Tweaks
Ik heb ook een aantal kleine 'tweaks' gedaan en heb er nog een paar op de plank liggen. Allereerst heb ik alle handige widgets uitgesmeerd over mn desktop. Zo staan de klok en Memo Widget op de homescreen, links daarvan vinden we eerst de standaard agenda-widget (fullscreen) en links daarvan de to-do list en een aantal snelkoppelingen naar apps. Rechts van de homescreen komen we de mail-widget en nog meer snelkoppelingen tegen (welke ik overigens moet gaan herzien zie ik nu). Daar weer rechts van staat een tweede GTasks widget, voor de boodschappen.

Lange tijd ergerde ik me groen en geel aan het feit dat de Agenda app van google niet de kleuren weergaf die ik items gaf in de webversie. Uiteindelijk blijkt dit bij veel agenda-apps zo te zijn. De oplossing leek wat omslachtig, maar is achteraf eigenlijk best praktisch: voor alle categoriŽn (Privť, Universiteit, Belangrijk!, Zakelijk (dit lijkt meer dan het is, het zijn gewoon afspraken die niet met vrienden of familie zijn)) waar ik eerst een aparte kleur voor had, heb ik een aparte agende gemaakt. Zo heb ik alsnog verschillende kleuren en kan ik ook makkelijker kiezen welke soort afspraken ik wel en niet wil zien.

Ik heb ook de zoekbalk bovenin zo ingesteld dat deze alleen in mn apps zoekt, een beetje het idee van het startmenu van Windows 7/8.

Wat ik graag nog wil (en ook had met CM 10 op de Blade) is de mogelijkheid om agenda-items weer te geven op mn lockscreen, zodat ik zonder unlocken kan zien wat er als volgende staat te gebeuren en om de telefoon de kunnen unlocken naar een app.
Iets anders wat ook met CM 10 kon was instellen hoeveel rijen en kolommen de desktops hebben, de JiaYu gaat namelijk erg verspillend om met de beschikbare ruimte.

Niet echt een tweak, maar ook iets dat nog niet (gratis) bestaat: een makkelijke manier om (het liefst via bluetooth) de telefoon te bedienen met de computer. Of op zn minst een bluetooth toetsenbord emuleren zodat ik met een echt toetsenbord kan whatsappen, dit typt namelijk stukken chiller, zeker omdat ik toch het grootste deel van de dag achter een laptop doorbreng.
Nevermind, ik heb al een gratis VNC Server voor android gevonden

http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot_2013-02-20-19-40-21.png

Input
Dan nu nog de vraag: wat hebben jullie voor handige apps/tweaks doorgevoerd op je smartphone?

Tweede PC, wat doe ik ermee?

Door BdK9001 op dinsdag 10 januari 2012 13:08 - Reacties (33)
Categorie: Electronica en pc's, Views: 6.802

Al geruime tijd heb ik onder mijn bureau een Dell Dimension E-520 staan, 2 jaar geleden daar gestald door een vriendin die naar AustraliŽ ging en haar kamer in onderhuur deed. Door de aanschaf van een laptop heeft ze m nooit meer opgehaald. Maar goed ook, hij doet nu namelijk dienst als plank voor mijn printer+xbox360+laptop-stapel.

Nu had ik van het weekend een pc nodig om iemands harde schijf mee te redden, dus had ik even een schijf in de Dell geschoven en XP geinstalleerd. XP slaagde waar 7 faalde en kon zowaar een succesvolle chkdsk /F uitvoeren op de schijf van mijn vriend (die door een bad sector ontoegankelijk was).

Omdat ik m nu toch aangesloten heb wil ik m ook gaan gebruiken, de vraag is alleen waarvoor?

Op het moment overweeg ik om er een multiboot klooi-systeempje van te maken. Uiteraard met een leuke Linux-distro en misschien zelfs wel OSX86.

Een huisgenoot stelde al voor om er een servertje van te bouwen, maar het is voor mij handiger om alles rechtstreeks op de laptop te doen :P

De specs:
- Celeron D 346 3,06GHz
- 1 GB DDR2 533
- 250GB harddisk
- Onboard video

Absoluut geen racebeest, maar als jullie leuke suggesties hebben hoor ik het graag

NB. Hij is niet van mij, dus "geef hem aan mij" hoef je niet te proberen ;)

Een week met Fedora

Door BdK9001 op vrijdag 26 november 2010 17:08 - Reacties (9)
Categorie: Electronica en pc's, Views: 4.036

Ik werk inmiddels al bijna een week zo goed als exclusief met Fedora in plaats van Windows7. Na het initiŽle aanrommelen werken de meeste dingen naar wens en is mijn productiviteit behoorlijk toegenomen door middel van de verschillende workspaces.

Natuurlijk werkte niet alles out-of-the-box (dat zou uitermate saai zijn ;)) maar de meeste dingen doen nu wat ik van ze verwacht of wat er het meest bij in de buurt komt.

Dingen die heel makkelijk gingen
De installatie zelf ging heel vlot, vanaf een LiveUSB-stick, omdat mn dvd-brander stuk is. Daarna met de package-manager de voor mij belangrijke software geinstalleerd (OpenOffice, Pidgin, VLC en Wine). Ook zijn natuurlijk RPMfusion en livna toegevoegd aan de repo-lijst omwille van onder andere codecs.

Ik ben ook erg te spreken over het feit dat er automatisch drivers gezocht worden voor nieuw aangesloten apparaten, zoals mn printer en telefoon. En natuurlijk de geile effecten van Compiz ;)

http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot1.png

Dingen die minder makkelijk gingen
Fedora had uit zichzelf geen ondersteuning voor netwerkdetectie aan boord, waardoor de andere computers in het netwerk onbenaderbaar waren. Ook na installatie van Samba werkte dit niet. Uiteindelijk na relatief lang zoeken de oplossing gevonden in het feit dat ik daarvoor een essentiele package miste (daar kwam ik achter toen ik ergens een post las over het aanpassen van een of andere .conf, welke op mijn systeem niet aanwezig was).

Het heeft me ook behoorlijk wat tijd gekost om uit te vinden hoe ik panels op mn 2e scherm kon krijgen, uiteindelijk bleek dat ik RanR moest installeren en een beetje met de gconf-editor moest spelen.

Ook het automatisch mounten van de documenten en downloads partities van de andere schijf kostte wat hoofdbrekers, maar uiteindelijk is mn fstab prima in orde gekomen (helaas wel dmv een tool ipv de terminal).

Dingen die uit zichzelf faalden
De proprietary Ati drivers zorgden ervoor dat alles functioneerde als een XP-systeem zonder VGA-driver (flikkerende tekst tijdens het scrollen, problemen met de achtergrondweergave, niet functioneren van Compiz). Het verwijderen hiervan ging ook niet zonder slag of stoot, na de verplichte reboot kreeg ik een kernel-panic. Omdat ik op dat moment nog een relatief kale install had heb ik gewoon een fresh install gedaan (lekker lui). Achteraf bleek ook dat de reden waarom ik die drivers wil de installeren (vrij hard draaiende fan van videokaart) niet werden veroorzaakt door een gebrek aan powerplay ondersteuning in Fedora, maar simpelweg doordat de kachel aanstaat :P

Dingen die me irriteren, maar wel oplosbaar zijn
Dit zijn behoorlijk kleine dingetjes, zoals dat alleen nautilus onthoudt waar ik wil dat ie een venster opent, alle andere programma's openen doodleuk in de linkerbovenhoek van het scherm waar mijn cursor zich bevindt. Hier is ongetwijfeld een tweak voor, maar het is me nog niet gelukt deze te vinden.

Mijn klok (cairo-clock) start eerder dan Compiz om vervolgens de melding te geven dat Compiz moet draaien voor cairo-clock kan functioneren. Absoluut fixbaar, maar ik moet nog even uitvogelen hoe en waar ik het instel.

Tussen het laadscherm van Fedora en het zichtbaar worden van het inlogscherm heb ik even een beeld vol artifacts (zo ziet het er uit). het enige probleem dat daarmee bestaat is dat ik vind dat het niet hoort :P

Conclusie
Tot nu bevalt het heel prima, meerdere workspaces zijn echt de bom. Verder mis ik windows nauwelijks, sowieso gebruikte ik OpenOffice en Pidgin al, daarnaast draait Opera ook vrolijk onder Linux. Het enige dat ik een beetje mis is WinAmp, omdat de classic skin me zo goed bevalt, maar dit wordt gecompenseerd doordat Rythmbox het extreem eenvoudig maakt om van een selectie artiesten alle nummers af te spelen zonder deze in een playlist te hoeven zetten.

Linux, poging 2.2

Door BdK9001 op maandag 22 november 2010 12:41 - Reacties (23)
Categorie: Electronica en pc's, Views: 5.075

Na al een tijdje met een perfect draaiende Windows7 te zitten miste ik een beetje de uitdaging van nieuwe dingen ontdekken en tweaken. vandaar dat ik besloot om weer eens een poging te wagen tot het gebruiken van Linux. Poging 2.2 omdat het mijn tweede poging is met de tweede distro die ik probeer.

Ubuntu heb ik een paar keer met wisselend succes geprobeerd, met als meest succesvolle poging een simpele thuisserver. De eerste paar pogingen liepen onder andere stuk op het niet kunnen vinden van codecs en hitteproblemen met een grafische kaart die in het bios geoverclocked was en onder Ubuntu in 3D bleef hangen. De thuisserver werkte prima (vooral omdat ik er nog een pc naast had om hulp te vinden bij problemen :P) Helaas overleed de server en was er geen geld voor een nieuwe.

Na goede ervaringen met Fedora 12 op mijn netbook een jaar of wat geleden heb ik besloten dit keer een paard uit dezelfde stal te nemen. Mijn keuze is gevallen op Fedora 13, dit omdat mijn dvd-drive dood is en de LiveUSB-utility van Fedora nog niet overweg kan/wil met versie 14, op zich niet onoverkomelijk.

Na een zeer vlotte installatie gelijk de belangrijkste software geinstalleerd en met een klein beetje hulp van Google er ook in geslaagd om closed source codecs te installeren. Mijn multiscreen setup werkt prima out-of-the-box, hoewel ik graag ook panels op het secundaire scherm wil hebben. Of beter nog, dat ieder scherm een eigen workspace weergeeft. Ook ben ik erg blij dat de media-toetsen van mn toetsenbord gelijk werkten en dat de 4e en 5e muisknop ook uit zichzelf doen wat ze moeten

Natuurlijk zijn er ook wat dingetjes waar ik als noob nog wat mee worstel, zo werkt flash wel in Firefox, maar niet in Opera en kan ik de uitgebreide configuratie-tool voor Compiz nergens vinden. En niet te vergeten dat mn HD4890 op 3D clocks draait... Ongetwijfeld ga ik tegen meer problemen aanlopen en zal Google daarbij mijn vriend zijn. :P

Tot nu toe zijn OpenOffice.org, Pidgin, GIMP, Wine en Opera geinstalleerd, heb ik een Windows-sidebar-achtige klok op mn desktop en heb ik fstab aangepast om mn documenten en downloads partities automatisch te mounten bij het opstarten.

Het is de bedoeling om zo nu en dan een update te posten over mijn bevindingen. Als jullie nog onmisbare stukjes software, repo's of tweaks weten oud ik me aanbevolen :)