Gaat over het algemeen hand in hand, title says it all :P

Waarom bestaat de ideale auto nou niet...

Door BdK9001 op donderdag 8 april 2010 14:29 - Reacties (20)
Categorie: Werk en auto's, Views: 3.776

Onder andere naar aanleiding van mijn werk, maar ook deze blog van Tsurany, een soort rant over auto's...

Ik heb gister namelijk tijdens mijn werk als studentchauffeur een heuse Audi S8 mogen rijden. Ik was zo blij als een kind toen ik dat in mn werkopdracht zag en heb me daar een krappe week op verheugd, onderwijl jaloerse blikken van mijn omgeving opvangend. Helaas beleefde ik gister een behoorlijk desillusie. Zonder sportstand (welke ik niet kon proberen) is de S8 uitermate saai en lichtelijk irritant om te rijden.

Ik ben tot nu toe geen enkele auto tegen ben gekomen die op ale fronten ideaal is. Nu weet ik ook wel dat dat allemaal heel persoonlijk is, maar er moet toch wel een beetje een allround leuke auto zijn?

Ik vind zelf dat ik (zeker gezien mn leeftijd) een redelijk referentiekader aan auto's heb. Daarop heb ik dan ook mijn 'eisenpakket' en referentiekader gebaseerd.

Mijn huidige top 9 aan leuke auto's:

1. Alfa Spider (2004)
2. BMW X3 (2008)
3. Mercedes S400h (2009)
4. Volvo S80 (2008)
5. VW Passat (2009)
6. Audi A3 (2008)
7. Chevrolet Trans Sport (1999)
8. Audi A6 (2004)
9. Mercedes CLK (2008)
10. Audi S8 (2008)


De volgorde is nu vooral gebaseerd op hoeveel plezier ik beleef als ik er in rij, met praktische overwegingen als ondergeschikte criteria. Anders zou de lijst heel anders zijn en aangevoerd worden door de Passat, BMW en de Chevy.

De belangrijkste redenen om de Alfa en BMW bovenaan te zetten zijn stuurgedrag, pedaalgevoel en stoelen gecombineerd met voldoende vermogen.

De S400h staat er vooral vanwege de ontzettend relaxte extra's (zoals distronic plus, dodehoek sensoren, parkeercamera en nachtzichtcamera), goede stoelen en zeer intuitief bedienbare elektronica. Ook is het de enige automaat uit het rijtje die in de comfortstand remt op de motor. Helaas is de besturing erg licht en gevoelloos, daardoor is het wat lastig om met zijwind de auto goed rechtuit te laten gaan.

Als volgende is er de Volvo, deze combineerd prima stuurgevoel met dito stoelen en voldoende vermogen. Absoluut niets mis met deze auto, hoewel ie behoorlijk saai oogt (zowel van binnen als van buiten).

In het kader van auto's die toch regelmatig in een adem met saai genoemd worden, de nr. 5 de Passat. Deze wist me behoorlijk te verrassen door zowel krachtig als zuinig te zijn, goed strak te schakelen en bovengemiddelde stoelen te hebben. Wel even oefenen met de bediening van de elektra...

De A3 is tot nu toe de enige handgeschakelde Audi die ik gereden heb en daarbij valt op hoe ontzettend strak en kort de bak schakelt. De koppeling gaat me iets te licht, waardoor ie soms te snel opkomt, of jusit het gevoel geeft al volledig op te zijn zonder dat te zijn. Hij heeft ook lekker stevige en goed ondersteunende stoelen, die niet te hard zijn voor de lange afstand.

Als (zeer) vreemde eend in de bijt is er de Chevrolet Trans Sport. Niet bepaald sportief en met een ontzettend Amerikaanse wegligging en versnellingsbak, maar toch een ideale auto om lange stukken mee te cruisen en meer dan krachtig genoeg om overal vlot weg te komen. En ook de Chevy stuurt behoorlijk strak, en dat voor een Amerikaan :P

De A6 heeft een streepje voor op de S8, wat m vooral in de stoelen en beleving zit. Ook in comfortstand versnelt en vertraagd de auto voelbaar. Helaas heeft deze wel (zoals alle Audi's die ik gereden heb) veel te lichte besturing waardoor het gevoel van controle bijna totaal wegvalt.

De CLK scoort evenals de S400 behoorlijk goed op gadget-gehalte, zoals een systeem dat na het instappen de gordels aangeeft, duidelijk parkeersensoren en goed te bedienen elektronica. En niet te vergeten, elektrisch cabrio-dak. Mist helaas wel een boel stuurgevoel.

Dan is er de S8, de grote teleurstellende uit het rijtje. De stoelen zijn te zacht, wat op lange ritten lijdt tot trekkende spieren. Verder wil de auto absoluut niet blijven stilstaan, tenzij je de rem bijna tot op de bodem hebt. Ook ontbreekt over het algemeen ieder gevoel van versnelling of vertraging als de bak in comfortstand staat (helaas geen sportstand kunnen proberen, ik had een klant achterin). En ook bij deze Audi een ronduit licht en gevoelloos stuur en erg onduidelijke bediening voor de elektronica. Overigens heeft deze wel een fenomenaal blok, met voldoende koppel om in 6e versnelling van 70 naar 120 te accelereren in vrij korte tijd.

Nu is er uit deze lijst al duidelijk wat ik het meest zoek in een auto: strakke, niet te lichte en communicatieve besturing, samen met goede stoelen en een blok met voldoende vermogen om de zaak vlot in beweging te krijgen.

De reden dat de X3 niet bovenaan staat is vooral omdat het een SUV is en ook nog eens een BMW. Ik heb het niet zo op SUV's en heb op de huidige 6-serie na al jaren geen mooie BMW geintroduceerd zien worden.

ik ben heel benieuwd wat de toekomst me gaat brengen aan (exclusieve) auto's die ik mag rijden. Ik hoop nog steeds heel sterk op een Porsche of Lamborghini en wil stiekem ook wel eens een Saab proberen (want die kan ik op enigszins overzichtelijk termijn zelf wel betalen :P)

Als laatste nog een huiswerkopdracht: wat is jullie auto top 5 en waarom?

Of je wordt ff weggestuurd door de DKDB

Door BdK9001 op woensdag 10 maart 2010 15:09 - Reacties (35)
Categorie: Werk en auto's, Views: 13.444

Gisteren heerlijk een middag + avond aan het werk geweest als studentchauffeur. Dit houdt in dat een of andere hoge pief het bedrijf waar ik voor werk belt (of liever nog laat bellen) en dat het bedrijf mij voorziet van alle ritgegevens. Ik transporteer mijzelf dan per OV naar de klant (want OV-jaarkaart -> gratis) en rijd de klant in zijn/haar eigen auto naar de gewenste bestemming(en).

Nu is het mij verboden om uitspraken te doen wie ik rijd, maar dat staat niet in de weg aan het delen van enkele geniale gebeurtenissen van gisteren.

Mijn werkdag begon om half 12 (ik moest om kwart voor 12 bij de klant zijn, is een kwartiertje met de bus). Ik reed van Utrecht naar Den Haag, klant afgezet op het buitenhof. Klant zou die middag nog 2 afspraken in dat gebied hebben, maar dat was allemaal binnen de 100 meter van elkaar, dus ik mocht mijzelf ergens gaan vermaken, mits ik om half 8 bij de Grote Kerk zou staan. Quote klant: "het is lekker weer, als je wilt mag je wel met de auto naar Scheveningen". Daar zeg ik, als zonminnend persoon, natuurlijk geen nee tegen.

Ik heb vervolgens van 13:40 tot 18:45 aan het strand gestaan met de auto, waarbij ik van 14:00 tot 16:00 lekker in het zonnetje aan mijn paper heb zitten schrijven. Dit alles in de auto, met het raam open (maar wel uit de wind door het portier).

Vervolgens lekker uitgewaaid langs het strand. en daarna heerlijk een hapje gegeten in een strandtent (razendsnelle bediening, want ik was de enige klant).

Rond 18:45 richting de Oude Kerk gereden. Daar aangekomen bleek dat de laad/losplaats waar ik wilde gaan staan al bezet was door collega-chauffeurs. Uitendelijk zag ik naast de kerk nog meer luxe-bakken staan, waar ik mijzelf vrolijk bijgevoegd heb.

Op een gegeven moment parkeert er een Volvo met kenteken AA-66 naast mij. "WTF, das koninklijk huis" dacht ik. Vervolgens rijdt er nog een Volvo met een ander AA-kenteken voorbij).

Na daar een minuut of 5 gestaan te hebben vertrekt het overgrote deel van de sleeen. Wederom een WTF-momentje. Maar nu komt het grootste WTF-moment...

Er komt een kerel in pak naar me toegelopen, ik draai het raampje verder open. Kerel: "Sorry, zou je misschien je auto gewoon langs de weg willen zetten" waarop ik reageer met "ja dat wil ik best, maar daar wordt iedreen weggestuurd door de politie" Zegt die kerel: "ja, ik ben ook politie en ik stuur je hier weg" Dat was het moment waarop ik ineens zag dat ie een oortje inhad. Vervolgens flasht ie nog even met zn AIVDDKDB-badge, om aan te tonen dat ie dat oortje niet voor de lol inheeft. Ik vraag de man nog of hij een goed voorstel heeft, zodat ik mijn klant makkelijk op kan halen. "Oh" zegt ie "dan ga je toch gewoon voor de kerk langs heen en weer rijden." En zo geschiedde en reden er 2 treintjes van 4-8 luxe-auto's heen en weer langs de voorkant van de kerk, iedere keer kerend zodra ze bij een kruispunt aankwamen.

Nu ben ik inmiddels achter dat de Volvo met AA-66 de informele auto van de koningin is, wat mij toch erg nieuwsgierig maakt wat voor bij eenkomst er gister was in de Grote Kerk, en wat mijn klant daar deed. (Gezien ik niet uit mezelf een gesprek met klanten mag beginnen weet ik dat dus niet) Dus bij deze de vraag: Weet iemand wat er gister georganiseerd werd in de Grote Kerk in Den Haag?? :P

Edit: AIVD vervangen voor DKDB