Smartphone en productiviteIt

Door BdK9001 op woensdag 20 februari 2013 20:25 - Reacties (6)
Categorieën: Electronica en pc's, Life etc., Views: 4.115

Smartphone
Ik ben inmiddels aan mijn derde smartphone, de illustere JiaYu G3. Een heerlijk toestel met een enorme batterijduur. Nu is een kale android nogal, ehm... kaal, dus heb ik - gelijk nadat ik eind januari het pakketje uit China in handen kreeg - het toestel voorzien van alle apps die ik ook op zijn voorganger - de ZTE Blade - had. Hieronder vallen uiteraard Whatsapp, Facebook (en bijbehorende Messenger), de ING-app, de Hi-app, dropbox en teletext.

Na het instellen van alle dingen die gesynchroniseerd moeten worden (agenda en mail) overgegaan op het uitproberen van leuke en/of handige apps. Uiteraard staat er een SNES-emulator op (GNES) zodat ik altijd een potje Super Mario kan spelen. Wanneer gebruik ik deze app, juist... hooguit 1x per week.

Een smartphone is natuurlijk een smartphone omdat hij zoveel meer kan dan een dumbphone of een featurephone. Het is dan ook zonde om een apparaat als de JiaYu enkel en alleen als communicator en 'dat zoeken we op'-apparaat te gebruiken.

Productiviteit
Omdat ik sinds half december hard mn best doe om effectiever met mn tijd om te gaan en dingen te stroomlijnen heb ik al een aantal tweaks toegepast op mn leven. De belangrijkste stap was om te gaan studeren in de universiteitsbibliotheek, om zo alle verleidingen die thuis op de loer liggen te slim af te zijn. Het enige wat ik nodig had was een dosis motivatie en een laptop die geen games bevatte. Zo gezegd, zo gedaan -> mijn tweede laptop keurig gestript van alle games en andere rommel.

Helaas leverde dit een klein praktisch probleem op: alle bestanden waar ik in de bieb aan werkte stonden alleen op die laptop, tenzij ik ze met de hand overzette - hetzij zia een usb-stick, hetzij via dropbox - op de andere laptop desktopvervanger. Dit moest uiteraard beter kunnen en dat kon het ook, dankzij een programma dat ik op de 'desktop' gebruikte om 100% zeker te zijn dat ik mn bachelorscriptie niet kwijt kon raken: PureSync.

De grap van PureSync is dat het twee of meer mappen met elkaar kan synchroniseren in een aantal door de gebruiker ingestelde situaties. Zo had ik bij mn scriptie ingesteld dat de map die mijn scriptie bevatte bij iedere bestandswijziging automatisch gesynched werd naar 2 andere mappen (op 2 verschillende schijven) en dropbox. Dit principe heb ik dan ook gebruikt om op een gemakkelijke manier bij al mn documenten te kunnen.

PureSync staat nu op allebei mn laptops en synchroniseert ieder uur en bij log-on de My Documents map met mn Dropbox map. Hierdoor heb ik overal waar ik internet heb toegang tot mn documenten en automatisch een backup doordat alles in 5-voud bestaat. Waarom niet rechtstreeks met Dropbox werken? En zei je nou echt in 5-voud?!

Ja, ik zei echt backup in 5-voud: ik heb namelijk al een aantal jaar geleden bedacht dat het een uitstekend idee is om documenten en dergelijke op een andere partitie/schijf te bewaren dan de systeempartitie. Het grootste voordeel is dat je geen documenten verliest bij een gedwongen herinstallatie. Al mn documenten zijn aanwezig op beide laptops, dus hier hebben we al 2-voud van data. Daarnaast staat alles op Dropbox, voila 3-voud. Tel daar nog de Dropbox-map (die wel op de systeempartitie staat) op beide laptops op en we hebben 5-voud.

Daarnaast draait er ook nog een maandelijkse backup naar mn externe schijf, hierdoor ben ik alleen alles kwijt wanneer er brand oid uitbreekt terwijl beide laptops thuis zijn en ik niet, én wanneer de Dropbox-servers verloren gaan.

Smartphone én Productiviteit
Maar goed, ik drijf af, backups zijn leuk, maar ik was over productiviteit aan het praten. De grote productiviteitsverhoging op de laptop is dus dat ik altijd bij mn documenten kan. Nu weer terug naar de smartphone, want daar hadden we het eerder al over.

Ik had al gezegd dat ik op de JiaYu ook Dropbox heb staan, waardoor ik ook daarmee toegang heb tot mn documenten en eventueel via KingSoft Office ook nog aan dingen kan werken. Nu werkt dat niet bijster chill en het is meer voor noodgevallen. Dus op naar de productiviteitsverhogende 'tweaks':

Apps
De ster van mijn collectie heb ik pas sinds vandaag en dat is GTasks, een lijstjes-app die synchroniseert met de tasks in je google-account. Je kan meerdere lijstjes maken en eventueel ook je agenda weer laten geven. Per item op een lijstje kan je een eindtijd/datum invoeren en ook aangeven of de taak herhaald moet worden per week/maand/jaar. Uiteraard beschikt deze app over de mogelijkheid om widgets te plaatsen, en per widget aan te geven welke lijstjes daarin weergegeven moeten worden. Ik hou het bij To-Do en Boodschappen

Daarnaast heb ik op mn homescreen Memo Widget. De naam zegt het al een widget die je in staat stelt om memo's op je desktop te plempen. Je kan allerlei fancy teksteffecten gebruiken, maar ik vind het vooral fijn dat je kan kiezen voor een transparante achtergrond, zodat de memo's mooi integreren.

Uiteraard heeft Dropbox zoals gezegd een plaatsje op de JiaYu, hier hoef ik verder niet zoveel over te zeggen lijkt me ;)

http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot_2013-02-20-19-39-24.png http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot_2013-02-20-19-40-14.png

Tweaks
Ik heb ook een aantal kleine 'tweaks' gedaan en heb er nog een paar op de plank liggen. Allereerst heb ik alle handige widgets uitgesmeerd over mn desktop. Zo staan de klok en Memo Widget op de homescreen, links daarvan vinden we eerst de standaard agenda-widget (fullscreen) en links daarvan de to-do list en een aantal snelkoppelingen naar apps. Rechts van de homescreen komen we de mail-widget en nog meer snelkoppelingen tegen (welke ik overigens moet gaan herzien zie ik nu). Daar weer rechts van staat een tweede GTasks widget, voor de boodschappen.

Lange tijd ergerde ik me groen en geel aan het feit dat de Agenda app van google niet de kleuren weergaf die ik items gaf in de webversie. Uiteindelijk blijkt dit bij veel agenda-apps zo te zijn. De oplossing leek wat omslachtig, maar is achteraf eigenlijk best praktisch: voor alle categoriën (Privé, Universiteit, Belangrijk!, Zakelijk (dit lijkt meer dan het is, het zijn gewoon afspraken die niet met vrienden of familie zijn)) waar ik eerst een aparte kleur voor had, heb ik een aparte agende gemaakt. Zo heb ik alsnog verschillende kleuren en kan ik ook makkelijker kiezen welke soort afspraken ik wel en niet wil zien.

Ik heb ook de zoekbalk bovenin zo ingesteld dat deze alleen in mn apps zoekt, een beetje het idee van het startmenu van Windows 7/8.

Wat ik graag nog wil (en ook had met CM 10 op de Blade) is de mogelijkheid om agenda-items weer te geven op mn lockscreen, zodat ik zonder unlocken kan zien wat er als volgende staat te gebeuren en om de telefoon de kunnen unlocken naar een app.
Iets anders wat ook met CM 10 kon was instellen hoeveel rijen en kolommen de desktops hebben, de JiaYu gaat namelijk erg verspillend om met de beschikbare ruimte.

Niet echt een tweak, maar ook iets dat nog niet (gratis) bestaat: een makkelijke manier om (het liefst via bluetooth) de telefoon te bedienen met de computer. Of op zn minst een bluetooth toetsenbord emuleren zodat ik met een echt toetsenbord kan whatsappen, dit typt namelijk stukken chiller, zeker omdat ik toch het grootste deel van de dag achter een laptop doorbreng.
Nevermind, ik heb al een gratis VNC Server voor android gevonden

http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot_2013-02-20-19-40-21.png

Input
Dan nu nog de vraag: wat hebben jullie voor handige apps/tweaks doorgevoerd op je smartphone?

Volgende: Computers zijn saai geworden 05-'13 Computers zijn saai geworden
Volgende: Tweede PC, wat doe ik ermee? 01-'12 Tweede PC, wat doe ik ermee?

Reacties


Door Tweakers user Gish, woensdag 20 februari 2013 21:25

Evernote voor m'n notieties, what else ? ;)

1Weather om te zien of ik sochtends m'n muts op moet doen (real feel temp gevalletje).

Alarm Clock Plus voor m'n wekker

SABDroidEx om m'n downloadserver in de gaten te houden en te kunnen pauzeren als dat nodig is (sabnzbd dus)

Notification Toggle om in m'n notification bar een paar toggles te hebben staan (zitten niet in mijn stock rom)

Storage Analyser om zo af en toe m'n data te analyseren en overbodige zooi te verwijderen

QuickPic als vervanger voor de standaard foto/video app, mijns inziens de allerbeste allertijden :)

En last but not least: Angry Birds: Star Wars voor als ik zit te kakken op de plee :+

Door Tweakers user hifiman, woensdag 20 februari 2013 21:26

Van mn werkgever een lumia 800 gekregen. En een echt handige app vindt ik dan toch Evernote. Staat ook op mn werklaptop en PC thuis. Als ik in de FAB rondloop en zie bijvoorbeeld iets afwijkends. ffff tikken , foto'tje toevoegen. Naderhand op laptop bijwerken enz..... Zie ik thuis iets op mn desktop voor het werk: copy/paste naar een notitie. Zo dan heb ik dat gelijk op foon en laptop. Erg handige tool.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 21 februari 2013 08:09

Ik heb echt het gevoel dat ik een slecht exemplaar heb van de G3. De accuduur valt mij enrom tegen voor de capaciteit en de ontvangst is zeer slecht (het ene zal wel met het andere te maken hebben).

Door Tweakers user thefal, donderdag 21 februari 2013 08:11

Wat ik graag nog wil (en ook had met CM 10 op de Blade) is de mogelijkheid om agenda-items weer te geven op mn lockscreen, zodat ik zonder unlocken kan zien wat er als volgende staat te gebeuren en om de telefoon de kunnen unlocken naar een app.
Hiervoor kun je Widgetlocker gebruiken. Dit is een lockscreen vervanger waar je zelf widgets in kan plaatsen. Agenda widgets zijn er genoeg natuurlijk, zoals pure calendar widget, simple calendar widget.

Vanaf Android 4.2 zit deze funcite ingebakken in het OS, alleen is de selectie daar nog niet zo groot omdat widgets aangepast moeten worden om daar gebruikt te kunnen worden.

Bij mij is het trouwens wel zo dat de agenda app dezelfde kleuren weergeeft als de webversie.
Iets anders wat ook met CM 10 kon was instellen hoeveel rijen en kolommen de desktops hebben, de JiaYu gaat namelijk erg verspillend om met de beschikbare ruimte.
Apex Launcher ;) Een aangepaste versie van de stock Launcher met veel extra opties, zoals het aantal rijen en kolommen op je desktop en in het appicatie overzicht. Dit is ook nog apart in te stellen voor portrait en landscape.

Door Tweakers user Guusjee, donderdag 21 februari 2013 11:01

Ik gebruik any.DO op mijn Nexus S als taskmanager. Deze synchroniseert met je gmail taken en ik vind hem fijn werken en er fancy uit zien!

Door Tweakers user Lemming, zondag 24 februari 2013 12:06

Op mn gio met android 4.2.2 heb ik altijd:
DashClock, geweldige configureerbare widget voor op je 4.2 lockscreen(zelfs mn falcon pro tweets ;o;)
Google drive, al mn documenten op 1 centrale plek(helaas niet geintregeerd met libreoffice, maar bij het opstarten van KDE wordt er een scriptje geladen waarmee ik een google drive mapje heb op mn filesystem https://launchpad.net/~invernizzi/+archive/google-docs-fs)
En nova launcher(prime, ooit in aanbieding gekocht), heb ipv apps/widgets tab nu Apps/Games/Random Unused stuff

Reageren is niet meer mogelijk