Computers zijn saai geworden

Door BdK9001 op vrijdag 24 mei 2013 10:13 - Reacties (19)
Categorie: Electronica en pc's, Views: 5.106

Hoewel ik van een dusdanig bouwjaar ben dat ik een groot deel van de pc ontwikkeling heb gemist, en ik ook pas op mijn 9e via mn stiefvader in aanraking ben gekomen met de magie van het tweaken, durf ik te beweren dat het bouwen en installeren/onderhouden van computers uitermate saai is geworden.

Waar je in de tijd van windows 95/98 nog met enige regelmaat moest aankloten met de IRQ's in bios en apparaatbeheer werd dat later automatisch 'onderhandeld' door het OS.

IRQ conflicten waren voor mn stiefvader een bron van ellende wanneer hij een nieuwe geluidskaart of videokaart (later zelfs 3D-bijzetkaart) installeerde, soms was het merkbaar door een simpel waarschuwingsvenster, maar vaak ook door een BSOD. Soms was de oplossing zo simpel als een van de kaarten in een ander PCI-slot duwen.

Ook drivers waren destijds nog een sprong in het diepe. Mn stiefvader was altijd op zoek naar betere performance en dus moesten en zouden er de nieuwste drivers geinstalleerd worden voor de 3D-kaart. Dit leidde er dan weer toe dat mn moeder chagrijnig werd omdat Midtown Madness ineens in een groen-gele waas gehuld werd.

Ook de 'eeuwige' defragmentatieduur kan ik me nog goed herinneren, Windows 95 en 98 waren vaak een hele dag bezig om een schijfje van een luttele 10GB te defraggen.

Ook het installeren van windows was vroeger nog 'spannend': "zouden alle apparaten herkend worden?", "Shit, de CD van de geluidskaart kwijt", conflicten tussen drivers van apparaten en hun dll's en vele malen rebooten voor alle hardware eindelijk geinstalleerd en werkend was.

Met windows XP werd het al stukken beter en werkte de meeste hardware out-of-the-box enigszins. 9 van de 10 keer wilde je alsnog de officiële drivers installeren om alle features goed te kunnen gebruiken. XP had wel een boel tweaking nodig om lekker vlotjes te lopen en gaf ook nog met enige regelmaat BSOD's om de kleinste dingen.

Tegenwoordig is het bouwen en installeren van een nieuwe pc kinderspel: je schuift alle hardware op hun plek. Het past maar op 1 manier, dus als je niet te gek doet kan het niet misgaan (behalve de power/resetbutton en de frontpanel LED's, dat blijft stom gefriemel). Stekker in het stopcontact, DVD/USB insteken 3x klikken, kwartiertje wachten et voila: Windows draait. En goede kans dat bijna alle hardware gewoon al werkt, en anders goed genoeg om mee te internetten en tekstverwerken.

Ook overclocken is tegenwoordig kinderspel, in het BIOS "AI-autotuner" of iets soortgelijks aanzetten en je bent er in principe al (ik weet dat alles handmatig instellen beter is, maar dit voorbeeld sluit goed aan bij het verhaal). En voor videokaarten kan je tegenwoordig ook kiezen uit een breed scala van tools om met een eenvoudige slider de clocks flink op te schroeven.

Enerzijds vind ik het heerlijk dat ik mn pc zo snel kan (her)installeren, maar ik mis de tijd wel dat je bij iedere stap goed op moest letten en nadenken en dat er met een beetje tweaken hier en daar met dezelfde hardware betere performance te halen was. Het trial-and-error spel met instellingen die konden resulteren in betere performance, of een manke pc, of soms ook gewoon niks deden.

Welke nostalgische dingen die zorgden dat computers vroeger 'magic boxes' waren missen jullie tegenwoordig?

Het verhaal is geschreven vanuit windows perspectief, maar de boodschap is ook van toepassing op linux

Smartphone en productiviteIt

Door BdK9001 op woensdag 20 februari 2013 20:25 - Reacties (6)
Categorieën: Electronica en pc's, Life etc., Views: 4.116

Smartphone
Ik ben inmiddels aan mijn derde smartphone, de illustere JiaYu G3. Een heerlijk toestel met een enorme batterijduur. Nu is een kale android nogal, ehm... kaal, dus heb ik - gelijk nadat ik eind januari het pakketje uit China in handen kreeg - het toestel voorzien van alle apps die ik ook op zijn voorganger - de ZTE Blade - had. Hieronder vallen uiteraard Whatsapp, Facebook (en bijbehorende Messenger), de ING-app, de Hi-app, dropbox en teletext.

Na het instellen van alle dingen die gesynchroniseerd moeten worden (agenda en mail) overgegaan op het uitproberen van leuke en/of handige apps. Uiteraard staat er een SNES-emulator op (GNES) zodat ik altijd een potje Super Mario kan spelen. Wanneer gebruik ik deze app, juist... hooguit 1x per week.

Een smartphone is natuurlijk een smartphone omdat hij zoveel meer kan dan een dumbphone of een featurephone. Het is dan ook zonde om een apparaat als de JiaYu enkel en alleen als communicator en 'dat zoeken we op'-apparaat te gebruiken.

Productiviteit
Omdat ik sinds half december hard mn best doe om effectiever met mn tijd om te gaan en dingen te stroomlijnen heb ik al een aantal tweaks toegepast op mn leven. De belangrijkste stap was om te gaan studeren in de universiteitsbibliotheek, om zo alle verleidingen die thuis op de loer liggen te slim af te zijn. Het enige wat ik nodig had was een dosis motivatie en een laptop die geen games bevatte. Zo gezegd, zo gedaan -> mijn tweede laptop keurig gestript van alle games en andere rommel.

Helaas leverde dit een klein praktisch probleem op: alle bestanden waar ik in de bieb aan werkte stonden alleen op die laptop, tenzij ik ze met de hand overzette - hetzij zia een usb-stick, hetzij via dropbox - op de andere laptop desktopvervanger. Dit moest uiteraard beter kunnen en dat kon het ook, dankzij een programma dat ik op de 'desktop' gebruikte om 100% zeker te zijn dat ik mn bachelorscriptie niet kwijt kon raken: PureSync.

De grap van PureSync is dat het twee of meer mappen met elkaar kan synchroniseren in een aantal door de gebruiker ingestelde situaties. Zo had ik bij mn scriptie ingesteld dat de map die mijn scriptie bevatte bij iedere bestandswijziging automatisch gesynched werd naar 2 andere mappen (op 2 verschillende schijven) en dropbox. Dit principe heb ik dan ook gebruikt om op een gemakkelijke manier bij al mn documenten te kunnen.

PureSync staat nu op allebei mn laptops en synchroniseert ieder uur en bij log-on de My Documents map met mn Dropbox map. Hierdoor heb ik overal waar ik internet heb toegang tot mn documenten en automatisch een backup doordat alles in 5-voud bestaat. Waarom niet rechtstreeks met Dropbox werken? En zei je nou echt in 5-voud?!

Ja, ik zei echt backup in 5-voud: ik heb namelijk al een aantal jaar geleden bedacht dat het een uitstekend idee is om documenten en dergelijke op een andere partitie/schijf te bewaren dan de systeempartitie. Het grootste voordeel is dat je geen documenten verliest bij een gedwongen herinstallatie. Al mn documenten zijn aanwezig op beide laptops, dus hier hebben we al 2-voud van data. Daarnaast staat alles op Dropbox, voila 3-voud. Tel daar nog de Dropbox-map (die wel op de systeempartitie staat) op beide laptops op en we hebben 5-voud.

Daarnaast draait er ook nog een maandelijkse backup naar mn externe schijf, hierdoor ben ik alleen alles kwijt wanneer er brand oid uitbreekt terwijl beide laptops thuis zijn en ik niet, én wanneer de Dropbox-servers verloren gaan.

Smartphone én Productiviteit
Maar goed, ik drijf af, backups zijn leuk, maar ik was over productiviteit aan het praten. De grote productiviteitsverhoging op de laptop is dus dat ik altijd bij mn documenten kan. Nu weer terug naar de smartphone, want daar hadden we het eerder al over.

Ik had al gezegd dat ik op de JiaYu ook Dropbox heb staan, waardoor ik ook daarmee toegang heb tot mn documenten en eventueel via KingSoft Office ook nog aan dingen kan werken. Nu werkt dat niet bijster chill en het is meer voor noodgevallen. Dus op naar de productiviteitsverhogende 'tweaks':

Apps
De ster van mijn collectie heb ik pas sinds vandaag en dat is GTasks, een lijstjes-app die synchroniseert met de tasks in je google-account. Je kan meerdere lijstjes maken en eventueel ook je agenda weer laten geven. Per item op een lijstje kan je een eindtijd/datum invoeren en ook aangeven of de taak herhaald moet worden per week/maand/jaar. Uiteraard beschikt deze app over de mogelijkheid om widgets te plaatsen, en per widget aan te geven welke lijstjes daarin weergegeven moeten worden. Ik hou het bij To-Do en Boodschappen

Daarnaast heb ik op mn homescreen Memo Widget. De naam zegt het al een widget die je in staat stelt om memo's op je desktop te plempen. Je kan allerlei fancy teksteffecten gebruiken, maar ik vind het vooral fijn dat je kan kiezen voor een transparante achtergrond, zodat de memo's mooi integreren.

Uiteraard heeft Dropbox zoals gezegd een plaatsje op de JiaYu, hier hoef ik verder niet zoveel over te zeggen lijkt me ;)

http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot_2013-02-20-19-39-24.png http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot_2013-02-20-19-40-14.png

Tweaks
Ik heb ook een aantal kleine 'tweaks' gedaan en heb er nog een paar op de plank liggen. Allereerst heb ik alle handige widgets uitgesmeerd over mn desktop. Zo staan de klok en Memo Widget op de homescreen, links daarvan vinden we eerst de standaard agenda-widget (fullscreen) en links daarvan de to-do list en een aantal snelkoppelingen naar apps. Rechts van de homescreen komen we de mail-widget en nog meer snelkoppelingen tegen (welke ik overigens moet gaan herzien zie ik nu). Daar weer rechts van staat een tweede GTasks widget, voor de boodschappen.

Lange tijd ergerde ik me groen en geel aan het feit dat de Agenda app van google niet de kleuren weergaf die ik items gaf in de webversie. Uiteindelijk blijkt dit bij veel agenda-apps zo te zijn. De oplossing leek wat omslachtig, maar is achteraf eigenlijk best praktisch: voor alle categoriën (Privé, Universiteit, Belangrijk!, Zakelijk (dit lijkt meer dan het is, het zijn gewoon afspraken die niet met vrienden of familie zijn)) waar ik eerst een aparte kleur voor had, heb ik een aparte agende gemaakt. Zo heb ik alsnog verschillende kleuren en kan ik ook makkelijker kiezen welke soort afspraken ik wel en niet wil zien.

Ik heb ook de zoekbalk bovenin zo ingesteld dat deze alleen in mn apps zoekt, een beetje het idee van het startmenu van Windows 7/8.

Wat ik graag nog wil (en ook had met CM 10 op de Blade) is de mogelijkheid om agenda-items weer te geven op mn lockscreen, zodat ik zonder unlocken kan zien wat er als volgende staat te gebeuren en om de telefoon de kunnen unlocken naar een app.
Iets anders wat ook met CM 10 kon was instellen hoeveel rijen en kolommen de desktops hebben, de JiaYu gaat namelijk erg verspillend om met de beschikbare ruimte.

Niet echt een tweak, maar ook iets dat nog niet (gratis) bestaat: een makkelijke manier om (het liefst via bluetooth) de telefoon te bedienen met de computer. Of op zn minst een bluetooth toetsenbord emuleren zodat ik met een echt toetsenbord kan whatsappen, dit typt namelijk stukken chiller, zeker omdat ik toch het grootste deel van de dag achter een laptop doorbreng.
Nevermind, ik heb al een gratis VNC Server voor android gevonden

http://i263.photobucket.com/albums/ii136/CorpseFeaster/th_Screenshot_2013-02-20-19-40-21.png

Input
Dan nu nog de vraag: wat hebben jullie voor handige apps/tweaks doorgevoerd op je smartphone?

Tweede PC, wat doe ik ermee?

Door BdK9001 op dinsdag 10 januari 2012 13:08 - Reacties (33)
Categorie: Electronica en pc's, Views: 7.043

Al geruime tijd heb ik onder mijn bureau een Dell Dimension E-520 staan, 2 jaar geleden daar gestald door een vriendin die naar Australië ging en haar kamer in onderhuur deed. Door de aanschaf van een laptop heeft ze m nooit meer opgehaald. Maar goed ook, hij doet nu namelijk dienst als plank voor mijn printer+xbox360+laptop-stapel.

Nu had ik van het weekend een pc nodig om iemands harde schijf mee te redden, dus had ik even een schijf in de Dell geschoven en XP geinstalleerd. XP slaagde waar 7 faalde en kon zowaar een succesvolle chkdsk /F uitvoeren op de schijf van mijn vriend (die door een bad sector ontoegankelijk was).

Omdat ik m nu toch aangesloten heb wil ik m ook gaan gebruiken, de vraag is alleen waarvoor?

Op het moment overweeg ik om er een multiboot klooi-systeempje van te maken. Uiteraard met een leuke Linux-distro en misschien zelfs wel OSX86.

Een huisgenoot stelde al voor om er een servertje van te bouwen, maar het is voor mij handiger om alles rechtstreeks op de laptop te doen :P

De specs:
- Celeron D 346 3,06GHz
- 1 GB DDR2 533
- 250GB harddisk
- Onboard video

Absoluut geen racebeest, maar als jullie leuke suggesties hebben hoor ik het graag

NB. Hij is niet van mij, dus "geef hem aan mij" hoef je niet te proberen ;)

Slechte gewoonte?

Door BdK9001 op maandag 2 januari 2012 15:52 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 5.309

Ik moet deze week een presentatie bouwen over een aantal slecht begrijpelijke teksten voor een oersaai vak... Hoog tijd om dat even lekker links te laten liggen en een blogje te typen 8)7

Ik heb namelijk een soort van slechte gewoonte, ik download regelmatig games. Big friggin' news hoor ik jullie denken, maar ik heb voor mezelf twee goede redenen om lekker games te downloaden:

1 Haat aan schijfjes

Om met de tweede te beginnen: Ik heb een leuk stapeltje originele games liggen, sommige oud, sommige nieuw. Helaas liggen die niet allemaal binnen handbereik en sommige liggen zelfs bij de paps en mams. Daarnaast zijn schijfjes niet eeuwig houdbaar en word ik een beetje moe van de "Please insert the [gamenaam hier] disc into drive F:" meldingen. Zo'n beetje iedere game die in mijn bezit is heb ik in de afgelopen jaren gedownload uit gemakszucht of omdat de cd beschadigt is (en stiekem ook Oblivion omdat dat op de PC lekkerder speelde dan op de Xbox). Hier is in principe niks illegaals aan, het komt namelijk neer op het maken van een kopie voor eigen gebruik.

2 Try before you buy

Daarnaast download ik af en toe een sloot games om te kijken of er wat leuks tussen zit. Ik weet dat demo's daarvoor bedoeld zijn, maar die zijn lang niet altijd een goede representatie van de volledige versie. Uiteraard lees ik ook reviews van games die me tof lijken, maar toch wil ik ze eerst even goed geprobeerd hebben voor ik ze speel/afschrijf.

Zo had ik een week geleden de nieuwe Assassin's Creed gedownload en na nog geen 5 minuten spelen alweer verwijderd. Buiten het feit dat de cinematics niet te skippen zijn, zijn de controls echt een enorm struikelblok, op WASD na, doe je alles met de muis. Dit leidde er bij mij in het tutorial gedeelte toe dat mn poppetje vrolijk in Battle Mode ging terwijl ik probeerde op een muurtje te klauteren, er lag namelijk een Templar te sterven op de grond.

Ook Deus Ex - Human Revolution kreeg de try before you buy behandeling. Non-skippable cutscenes en een raar traag gevoel bij de besturing deden mij na 10 minuten (waarvan 5 minuten cutscene) besluiten dat dit het m niet werd.

LA Noire bleek een goede voortzetting van Rockstar's traditie van slechte ports: ondanks dat mijn laptop voldoet aan de minimumeisen qua CPU stottert het spel heerlijk, waardoor het onspeelbaar is -> eerst maar eens aan de quadcore voor ik deze aanschaf dus. (Erg jammer want de setting was erg gaaf!)

Zo heb ik nog een paar games geprobeerd, de meeste niet langer dan 15-20 minuten. Uiteindelijk heb ik nu twee games die ik absoluut ga kopen: Rage en Fallout: New Vegas

Dat mijn aanpak van try before you buy niet eens zo heel slecht is blijkt wel uit het feit dat Blizzard nu World of Warcraft gratis speelbaar maakt tot lvl 20.

Dus, zoals de heren van SKiDROW, RAZOR1911 en andere crackers zeggen: If you like the game support the people that made it ;)

Oh ja, en gelukkig nieuw jaar ;)

Repost: Help mee en win!

Door BdK9001 op maandag 19 september 2011 17:22 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 3.896

Beste Tweakers,

Ik post nu even namens mijn huisgenoot Rick, die momenteel bezig is met zijn Masterscriptie.

Daarvoor doet hij onderzoek naar werk, leefstijl en gezondheiden is hij hard op zoek naar werknemers die een korte vragenlijst zouden willen invullen. Natuurlijk mogen Tweakers niet ontbreken in zijn onderzoek, daarom zou ik jullie middels deze post willen vragen om hier te klikken voor het onderzoek

Het onderzoek duurt maximaal 10 minuten, onder de deelnemers worden 10 bol.com waardebonnen verloot!

LET WEL: alleen werkende Tweakers ;)

Alvast bedankt voor je hulp!

Met vriendelijke groet,

Bart en Rick